Utforska

Utforska

Vår historia

Historien om Osby vitvaror är historien om äkta skånsk entreprenörsanda, driftigt företagande och en fenomenal känsla för produktutveckling.

Bröderna Gösta och John Darlin har förtjänat sin plats som en av sin tids mest driftiga entreprenörer.

Födda och uppvuxna under fattiga förhållanden i Norrköping, kom de efter att deras far gått bort i lungsot till ett lika fattigt torparhem ute i skogen strax utanför Vilshult i Blekinge. De hårda ungdomsåren fostrade deras överlevnadsinstinkt. De höll ihop i vått och torrt och sporrade varandra framåt genom hårt arbete, stor påhittighet och ett osvikligt affärssinne. När bröderna en dag i slutet av 30-talet hamnade i bruksorten Osby, i djupaste Skåne, visste de inte själva, att de snart skulle skapa industrihistoria. Utifrån ett simpelt konstruerat tvättkar i plåt, utvecklades deras ångdrivna vattenvärmare till en framgångshistoria som närapå saknar motstycke.

Osbypannan var en genialt konstruerad lågtryckspanna som på några få år kom att revolutionera hushållsarbetet ute på gårdarna. I ett slag förvandlades det tunga och tidskrävande arbetet med att värma vatten till tvätt och potatiskokning, till något betydligt enklare. Under de karga krigsåren blomstrade företaget, ångpannorna visade sig vara lika effektiva som energikälla för drivhus som till värmehållning av ärtsoppa och annan mat åt försvarsmakten. Som ett led i produktutvecklingen började företaget efter kriget att tillverka enklare tvättmaskiner. 1945 kom en modernare version med ”paddlar” som drevs av en elektrisk motor, vilken fick namnet Osby Elektriska Tvättmaskin. Året därpå var det dags för en uppgraderad version i rostfritt stål, som blev en omedelbar succé. Samtidigt öppnade portarna till Europa och snart gick företagets produkter på export till Schweiz. Osby-Pannans storhetstid var ett faktum.

Fakta

I takt med att utvecklingen drivit fram allt mer tekniskt avancerade hushållsmaskiner, har företaget alltid månat om hög kvalitet och gedigen hantverkstradition. Osby Vitvaror är det moderna företaget med rötterna i den småländska historien. Påminn oss gärna, om vi mot förmodan inte skulle motsvara dina förväntningar.